Langattoman verkon lisääminen Daisy-soittimeen

(Päivitetty: )

Sisällys

Uudemmmat Daisy-soittimet voidaan liittää langattomaan verkkoon. Tällöin voit kuunnella Luetus®-kuuntelun äänilehtiä ja kerhokirja netin välityksellä. Webbox voidaan liittää myös lankaverkkoon. Osalla Daisy-soittimista (Stream2 ja Webbox) voidaan kuunnella oman verkon kautta myös nettiradioita tai podcasteja.

Ohjeet ovat seuraaville laitemalleille: Webbox, Stratus 4i, Stratus 12 ja Stream2, Plextalk Linio ja Plextalk Linio Pocket.

Webbox tukee yhdistämistä sekä wifi 5,0 että 2,4 GHz:n taajuuskaistaan. Muut Daisy-soittimet voidaan liittää vain 2,4 Ghz taajuudelle. Uudemmissa modeemeissa on käytettävissä yleensä molemmat taajuudet.

Käytettävä verkko on hyvä olla päällä, jotta sen voi etsiä laitteella. Tällöin ei tarvitse syöttää käsin merkkejä laitteella. Saat myös heti testattua yhteyden toimivuuden. Myös älylaitteen yhteyttä voi jakaa.

Webbox

Katso video Youtubessa, miten liität Webbxin omaan lankaverkkoon tai langattomaan verkkoosi (3,13 min).

Verkon lisääminen laitteen näppäimistöllä

Käynnistä Webbox. Paina pyöreää Äänenhallinta-nappulaa päästäksesi asetuksiin. Laite sanoo Keskeytä.

Paina Nuoli ylös/alas -näppäimestä nuoli alas, kunnes kuulet ‘Laiteasetukset’. Paina OK.

Paina Nuoli ylös -näppäintä, kunnes kuulet ‘Lisää langaton verkko’ ja paina OK. Hetken kuluttua laite kertoo verkkojen määrän ja pyytää valitsemaan verkon.

Nuoli alas -näppäimellä selaat saatavilla olevien verkkojen nimiä. Paina OK-näppäintä kun kuulet haluamasi verkon nimen. Opasääni kertoo verkon signaalin vahvuuden.

Laite pyytää antamaan salasanan, jos olet suojannut verkkosi nimen. Syötettyäsi salasanan, vahvista se. Merkkien syöttäminen selostetaan seuraavaksi.

Merkit syöteään joko laitteen näppäimistöä käyttäen tai ulkoisen usb-näppäimistön avulla.

Merkkien syöttäminen

Salasanan syötössä käytetään pyöreää Äänenhallinta-nappulaa. Pyöritä rauhallisesti nappulaa myötäpäivään ja vastapäivään hakeaksesi merkkejä. Laite toistaa kunkin merkin. Vahvista jokainen merkki OK-näppäimellä. Takaisin-näppäimellä peruutat väärin syötetyn merkin.

Ensin laite kertoo pienet kirjaimet (a–z), sitten isot kirjaimet (A–Z), numerot (0–9) ja viimeisenä erikoismerkit (välilyönti, !, @, #, $, %, ^, *, (, ), [, ], kaarisulku auki, kaarisulku kiinni, +, -, =, _, /, piste, pilkku, :, ?, pystyviiva, heittomerkki. Viimeisenä on Valmis-merkki (nuoli alas vasemmalle).

Jos Äänenhallinta-nappulan käyttö tuntuu hankalalta, voit valita merkit myös Nuoli-näppäimillä. Paina nuoli ylös, niin siirryt merkeissä eteenpäin ja nuoli alas siirryt taaksepäin. Vahvista merkit OK-näppäimellä. Kun salasana on syötetty, joko pyöritä nappulaa myötäpäivään niin pitkälle että kuulet ‘valmis’ tai siirry nuoli ylös -näppäimellä loppuun ja paina OK. Laite toistaa OK-näppäimen jälkeen salasanan ja kertoo, että verkko on määritetty.

WPS-toiminnon avulla yhdistäminen

Verkon SSID-nimen näyttäminen ja WPS pitää olla päällä omassa modeemissa. Vanhemmissa laitteissa ei ole välttämättä WPS-toimintoa.

  1. Käynnistä Webbox, keskeytä lukeminen Äänenhallinta-nappulalla.
  2. Paina reitittimen WPS-nappia laitemallin ohjeen mukaisen ajan.
  3. Siirry Webboxissa nuolinäppäimellä alas Laiteasetuksiin ja paina ok. Siirry nuoli ylös kohtaan ”Lisää langaton verkko”, paina ok. Kun WPS onnistuu, laite sanoo suomeksi tai englanniksi: Haluatko lisätä langattoman verkon? Laite kertoo verkkosi SSID-nimen. Paina ok. Laite ilmoittaa, että kyseinen verkko lisättiin. Jos laite sanoo: ”löytyi x kpl verkkoja, valitse verkko”, niin WPS -yhteys ei onnistunut. Sammuta laite ja kokeile uudestaan tai syötä verkko käsin.
  4. Siirry kirjahyllyyn painamalla keskeytä-nappulaa (laite sanoo keskeytetty) ja paina sitä uudestaan, niin pääset takaisin päävalikkoon ja voit valita julkaisuja kuunneltavaksi.

Jos saat ilmoituksen puhesyntetisaattorin päivityksestä, vaihe voi kestää joitakin minuutteja. Laite joko sammuttaa itsensä ja käynnistää uudestaan, tai voit joutua sammuttamaan sen.

Tarvittaessa poista aiemmat wifi-määritykset ennen WPS-yhdistämistä, jos yhdistäminen ei onnistu. Käynnistä Webbox, irrota laitteen pohjasta akun kotelo ja paina akun vieressä vasemmassa yläkulmassa olevaa oranssia Reset-nappia. Laite sanoo ”palauta oletusasetukset”. Siirry nuolinäppäimellä alas kohtaan ”Tehdasasetukset” ja paina OK. Palaa Takaisin-näppäintä painellen normaalivalikkoon. (Reset-valikossa verkkoasetusten nollaaminen tai yhden verkon poistaminen ei poista aiempia verkkoja laitteen muistista).

Stratus 4i

  1. Paina Info-näppäintä (nuolinäppäinten keskellä) pidempään avataksesi valikon.
  2. Paina näppäintä lyhyesti, kunnes kuulet ”langaton verkko”.
  3. Paina nuoli alas kunnes kuulet ”Etsi yhteyksiä” ja vahvista Toista/Pysäytä-näppäimellä.
  4. Nuolinäppäimillä alas/ylös selaat saatavilla olevien verkkojen nimiä. Vahvista Toista/Pysäytä-näppäimellä, kun kuulet haluamasi verkon nimen.
  5. Laite pyytää syöttämään salasanan. Vahvista.

Merkit syötetään nuolinäppäimillä ylös/alas. Voit vaihtaa pienten ja isojen kirjainten sekä numeroiden ja erikoismerkkien välillä painamalla toistuvasti Kirjanmerkkinäppäintä (kahvan vieressä keskimmäinen kolmesta näppäimestä). Ensin ovat pienet kirjaimet, sitten isot kirjaimet, seuraavaksi numerot ja viimeksi erikoismerkit.

Merkin syöttö vahvistetaan nuolinäppäimellä oikealla ja perutaan kelausnäppäimellä vasemmalle. Vahvista salasana lopuksi Toista/Pysäytä-näppäimellä.

Stream2 ja Stratus 12i

  1. Paina valikkonäppäintä 7 lyhyesti.
  2. Paina näppäintä tarvittaessa toistuvasti siirtyäksesi kohtaan ”langaton verkko”.
  3. Paina näppäintä 2 tai 8 kunnes kuulet ”Etsi yhteyksiä” ja vahvista Risu(#)-näppäimellä.
  4. Näppäimillä 2 tai 8 selaat saatavilla olevien verkkojen nimiä. Vahvista risulla, kun kuulet haluamasi verkon nimen.
  5. Laite pyytää syöttämään salasanan. Vahvista.
  6. Laite pyytää antamaan vielä lempinimen verkolle. Käytä lyhyttä ja helppoa nimeä, jotta se on helppo näppäillä, esim. numeroilla tai pelkillä pienillä kirjaimilla.

Jos langaton verkko ei löydy verkkoluettelosta, verkon tiedot pitää syöttää käsin. Valitse tällöin langattoman verkkoyhteyden asetuksissa kohta Luo uusi yhteys.

Kirjaimet syötetään numeronäppäimistöllä painamalla näppäintä, kunnes oikea kirjain löytyy. Esimerkiksi: Ykkösnäppäimen yksi painallus antaa numeron 1, kaksi painallusta pisteen jne.

1 = 1, piste, pilkku,?, viiva, /, :, ;, heittomerkki, ”, \, <, >, [, ].

2 = a, b, c, 2, ä, å

3 = d, e, f, 3

4 = g, h, i, 4

5 = j, k, l, 5

6 = m, n, o, 6, ö

7 = p, q, r, s, 7

8 = t, u, v, 8

9 = w, x, y, z, 9

0 = välilyönti, 0, !, @, #, $, %, ^, &, *, (, ), _, +, =, £, €, yen.

Kelaus taakse -näppäin = edellisen merkin peruutus.

Kirjanmerkkinäppäin vaihtaa pienten ja isojen kirjaimien ja numeroiden syötön välillä.

Merkki vahvistetaan automaattisesti ja laite toistaa merkin. Kuulet kirjoittamasi tekstin painamalla Kelaus eteen -näppäintä.

Jos syötit verkon nimen vahingossa väärin, poista asetus ja syötä tiedot uudestaan. Hae langattoman verkon asetuksissa näppäimillä 2 tai 8 kohta ”poista yhteys”. Vahvista Risu(#)-näppäimellä. Etsi näppäimillä 2 tai 8 poistettavan verkon nimi. Vahvista Risulla. Laite pyytää vielä kerran vahvistamaan Risulla poiston.

Plextalk Linio

  1. Paina Valikko-näppäintä (ota mahdollinen peitekansi pois) ja siirry näppäimillä 4 tai 6 kohtaan ’Verkkoasetukset’ ja valitse Vahvista (#), risunäppäin.
  2. Siirry 4/6:lla ’Langattoman verkon asetukset’ ja Vahvista.
  3. Ensimmäisenä valikossa on ’Käytettävissä oleva langaton verkko’. vahvista.
  4. Laite etsii langattomia verkkoja. Kun verkkoja löytyy, laite puhuu niiden nimet. Voit liikkua löydettyjen verkkojen välillä näppäimillä neljä ja kuusi. Oikean verkon kohdalla paina Vahvista.
  5. Laite tunnistaa automaattisesti verkon suojaustilan.
  6. Anna salasana ja vahvista (#). Salasanaa ei kysytä, jos verkkoa ei ole suojattu.
  7. Seuraavia asetuksia ei tarvitse normaalitilanteessa muuttaa. Voit ohittaa ne vahvistamalla Risulla:
    Piilotettu verkko: ’pois’, vahvista.
    DHCP-asetus: ’Kytke käyttöön’, vahvista.
    Proxy-palvelimen asetus: ’poista käytöstä’, vahvista.

Merkkejä syötettäessä käytetään näppäimistöä seuraavasti:

1 = . (piste), @ (ät-merkki), / (kauttaviiva), : (kaksoispiste) ,1

2 = a b c ä å 2 A B C Ä Å

3 = d e f 3 D E F

4 = g h i 4 G H I

5 = j k l 5 J K L

6 = m n o ö 6 M N O Ö

7 = p q r s 7 P Q R S

8 = t u v 8 T U V

9 = w x y z 9 W X Y Z

0 = Välilyönti, ? (kysymysmerkki), _ (alaviiva), = (yhtä kuin-merkki), 0

* (tähti)= Peruutus

# (risu) = Vahvistus /salasanan hyväksyminen

Kelaus-näppäimet Play-näppäimen molemmin puolin: siirtyminen eteen /taaksepäin merkki kerrallaan.

Toista/Pysäytä-näppäin: syöttökentän merkkien puhutus.

Kirjahylly-näppäin (Valikko-näppäimen alapuolella): askelpalautin (Backspace)

Jos langaton verkko ei löydy verkkoluettelosta, verkon tiedot pitää syöttää käsin. Tällöin valitaan langattoman verkkoyhteyden asetuksissa kohta  ’Lisää langattoman verkon asetus’. Jos verkon nimen syöttää vahingossa väärin, verkkoasetusta ei voi muuttaa korjaamalla nimi, vaan koko asetus pitää ensin poistaa ja syöttää sitten uudestaan. Tällöin valitaan langattoman verkkoyhteyden asetuksissa kohta Poista tai muuta langattoman verkonasetusta ja sieltä edelleen Poista langattoman verkon asetus.

Plextalk Linio Pocket (taskumalli)

  1. Paina valikkonäppäintä, siirry Vasen- tai Oikea-näppäimillä kohtaan ’Verkkoasetukset ja vahvista painamalla Toista/Pysäytä-näppäintä.
  2. Siirry vasen- tai oikea-näppäimillä kohtaan ’Langattoman verkkoyhteyden asetukset’ ja vahvista.
  3. Ensimmäisenä valikossa on ’Käytettävissä oleva langaton verkko’. Vahvista.
  4. Laite etsii langattomia verkkoja. Kun verkkoja löytyy, laite puhuu niiden nimet. Voit liikkua löydettyjen verkkojen välillä vasen- tai oikea-näppäimillä. Oikean verkon kohdalla paina Toista/Pysäytä.
  5.  Laite tunnistaa automaattisesti verkon suojaustilan
  6. Syötä salasana näppäimistöltä ja vahvista Alas-näppäimellä. Salasanaa ei kysytä, jos verkkoa ei ole suojattu.
  7. Seuraavia asetuksia ei tarvitse normaalitilanteessa muuttaa:
    Piilotettu verkko: ’pois’, vahvista.
    DHCP-asetus: ’Kytke käyttöön’, vahvista.
    Proxy-palvelimen asetus: ’poista käytöstä’, vahvista.

Merkkejä syötettäessä käytetään näppäimistöä seuraavasti:

1 = piste, pilkku, @ (ät-merkki), / (kauttaviiva), kaksoispiste, 1

2 = a b c ä å 2, isot kirjaimet A B C Ä Å

3 = d e f 3, isot kirjaimet D E F

4 = g h i 4, isot kirjaimet G H I

5 = j k l 5, isot kirjaimet J K L

6 = m n o ö 6, isot kirjaimet M N O Ö

7 = p q r s 7, isot kirjaimet P Q R S

8 = t u v 8, isot kirjaimet T U V

9 = w x y z 9, isot kirjaimet W X Y Z

0 = ? (kysymysmerkki), _ (alaviiva),  = (yhtä suuri kuin),  0

* (tähti) = askelpalautin (edellisen merkin peruutus) 

# (risu) = välilyönti

Kirjanmerkki-näppäin vaihtelee kolmen kirjoitustilan välillä: ABC-tila, numerotila ja symbolitaulukko.

Merkki vahvistetaan automaattisesti kahden sekunnin jälkeen ja laite toistaa merkin.

Toista/Pysäytä-näppäin: syöttökentän merkkien puhutus.

Jos langaton verkko ei löydy verkkoluettelosta, verkon tiedot pitää syöttää käsin. Valitse tällöin langattoman verkkoyhteyden asetuksissa kohta Lisää langattoman verkon asetus. Jos syötät verkon nimen vahingossa väärin, koko asetus pitää ensin poistaa ja syöttää sitten uudestaan. Valitse langattoman verkkoyhteyden asetuksissa kohta Poista tai muuta langattoman verkonasetusta ja sieltä edelleen Poista langattoman verkon asetus.

Artikkeli päättyy