Lataa koronatodistus iPhonen lompakkoon

(Päivitetty: )

Sisällys

Kirjautuminen Omakantaan

Avaa Safari-selain ja siirry osoitteeseen kanta.fi tai hyödynnä alla olevaa linkkiä. Kirjaudu Omakantaan omalla tunnistautumistavallasi joko Mobiilivarmenteella tai verkkopankkitunnuksilla tästä linkistä:
https://www.kanta.fi

Avautuvan sivun oikeasta yläkulmasta löytyy linkki Kirjaudu Omakantaan. Linkin tuplanapautus avaa Suomi.fi-tunnistussivun.

Valitse sivun kuvakkeista haluamasi kirjautumistapa. Kun saat tunnistautumisen suoritettua, avautuu vahvistussivu, jolla näytetään, mitä tietoja sinusta välitetään palveluntarjoajalle. Sen alareunasta löytyy Jatka palveluun -painike, jota tuplanapautat.

Joskus Kanta-palveluun kirjautuessa saattaa avautua myös Internet-valintaikkuna: ”Voit päättää tietojesi käytöstä”. Ikkunan alareunassa on valintaruutu: Olen tutustunut siihen, miten tietojani käytetään sosiaali- ja terveydenhuollossa. Rastita ruutu tuplanapautuksella ja pyyhkäise oikealle painikkeeseen: Jatka Kantapalveluun, jonne siirryit suoraan, mikäli tuota vahvistuspyyntöä ei tullut.

Koronatodistus

Löydät linkin todistusosioon Omakannan etusivulta, otsikon ’EU:n koronatodistus’ alta.

Siirry Koronatodistus-osioon tai pääset sinne myös vasemman yläkulman valikosta, linkistä Koronatodistus.

Otsikon Todistus koronarokotuksesta alta löydät linkin ’Avaa koronarokotustodistus (pdf)’, jonka tuplanapautus avaa todistuksen, mikäli sinulla on koronatodistus.

Tallenna pdf-tiedosto omaan puhelimeesi tai muulle laitteelle tai ota siitä kuvakaappaus. Näin todistus on sinulla valmiina, kun tarvitset sitä. Voit myös tulostaa todistuksen paperille Jaa-toiminnolla.

Lataa Koronatodistus

Jaa-toiminnolla saat tallennettua pdf-tiedoston koronapassiksi iPhonen Tiedostot-kansioon. Jaa-painike löytyy näytön alareunasta, keskeltä, työkaluista eli kotinäppäimen (mikäli se on iPhonessasi) yläpuolelta. Sen tuplanapautus avaa jakoluettelon, jossa on ensin lista viimeksi jakamillesi yhteystiedoille joko WhatsApp- tai Viestit-sovelluksilla. Niiden alla on sovellusrivi, josta voisi valita haluamansa jakoapin, kuten AirDrop, Viestit, Sähköposti tai Facebook. Aseta sormesi näytön keskivaiheille, jolloin ohitat tuon yllä kuvatun listan. Selaa pyyhkäisyin oikealle vain tarpeeksi pitkälle sitä listaa Kopioi-toiminnon alapuolelta, niin löytyy painike Tallenna tiedostoihin.

Avautuvan ikkunan oikeassa yläkulmassa on vielä Tallenna-painike, jonka tuplanapautus tallentaa oletuksellisesti Ladatut-kansioon. Tallennuksen jälkeen löydät koronatodistuksen pdf-tiedostona Kotivalikon Tiedostot-kuvakkeen alta, kun valitset alareunasta Äskeiset, niin koronatodistus on ensimmäisenä näytöllä, vasemmassa yläkulmassa.

Koronapassi iPhonen lompakkoon

Koronapassin voi lisätä myös iPhonen lompakkoon, kun voi olla työlästä löytää juuri tuota tiedostoa nopeasti. Saattaa olla myös skaalautuvuusongelmia pdf-tiedoston kanssa.

Iphonessa Wallet-sovellus (Lompakko) on jo valmiina ja sen käyttö on tuttua ainakin Apple Pay -käyttäjille.

Lisää koronapassi iPhonen lompakkoon CovidPass-sovelluksella osoitteessa
https://covidpass.marvinsextro.de/

HUOM! Sivuston käyttö tapahtuu omalla vastuulla. Ohjeen julkaisija ei vastaa sen tietoturvasta.

Voit lisätä koronatodistuksen joko skannaamalla paperisesta koronatodistuksesta QR-koodin tai lisätä sen puhelimen Tiedostoihin ladatusta PDF-tiedostosta. CovidPass-sovellus on suomenkielinen, hyvin pelkistetty ja näin ollen myös helppokäyttöinen. Seuraat vain sovelluksen ohjeita.

Kun olet ladannut koronatodistuksen iPhoneen, ohita sovelluksessa tuo painike Käynnistä kamera Äläkä siis välitä lainkaan mistään kuvakaappaushöpinöistä. Tuplanapauta sen sijaan Valitse tiedosto -painiketta, joka avaa kontekstivalikon, josta etsit taas Valitse tiedosto ja tuplanapautat sitä. Nyt avautuu Tiedostot-kansio Äskeiset-välilehdelle. Näkymässä on ensimmäisenä vasemmalla ylhäällä aiemmin lataamasi Koronatodistus, jota tuplanapautat.

Seuraavaksi on ’Valitse passisi taustaväri’, missä valittuna on vaalea tausta, joten voit ohittaa kaikki muut värivaihtoehdot pyyhkäisyin oikealle.

Ennen lisäämistä lompakkoon sinun pitää vielä valita tuplanapautuksella valintaruutu ’Hyväksyn Tietosuojaselosteen’, minkä jälkeen pyyhkäiset oikealle ja tuplanapautat Lisää lompakkoon -painiketta. Lopuksi tuplanapautus Lisää-painikkeeseen, mikä löytyy avautuneen koronatodistuksen oikeasta yläkulmasta.

Koronapassin esittäminen lompakosta

Suljetulta näytöltä lompakko avautuu joko kotinäppäimen tai sivunäppäimen tuplapainalluksella, mikäli kotinäppäintä ei ole.

Jos lompakossa on muitakin kortteja kuten Apple Pay, avaa tuplanapautuksella lompakon alareunasta Muiden korttien pino. Todennäköisesti CovidPass, EU DIGITAL COVID, Vaccination Card eli koronapassi on pinossa viimeisenä, joten avaa se tuplanapsulla. Korttipinoa voi selata vaakapyyhkäisyin. Lompakko sulkeutuu joko kotinäppäimellä tai sitä vastaavalla eleellä näytön alareunasta ylös pyyhkäisyllä.

Koronapassin päivittäminen lompakkoon

Joskus tulee tarve päivittää koronatodistus, vaikkapa sen kolmannen rokotuksen jälkeen. Ennen kuin lisäät uuden koronapassin lompakkoosi, poista vanha passi lompakostasi:

Avaa Lompakko-appi tuplanapauttamalla sitä kotivalikossa tai etsi se Spotlight-haulla, käsinkirjoituksella tai pistesyötön avulla kirjoittamalla kolme ensimmäistä kirjainta lom.

CovidPass, EU DIGITAL COVID, Vaccination Card eli koronapassisi löytyy todennäköisesti viimeisimpänä lompakosta, joten pyyhkäise oikealle, kunnes olet sen kohdalla tai etsi sitä näytön alareunasta.

Avaa passi tuplanapautuksella ja pyyhkäise oikealle Lisää-painikkeeseen, joka löytyy näytön oikeasta yläkulmasta, akun tason alapuolelta. Tuplanapauta Lisää-painiketta.

Pyyhkäise kohtaan Poista kortti, johon taas tuplanapautus.

Nyt avautuu valintataulu ”Poistetaanko tämä kortti?” Pyyhkäise oikealle Poista-painikkeeseen, jota tuplanapautat.

Nyt kortti on poistettu lompakostasi ja voit sulkea lompakon joko kotinäppäimellä tai sitä vastaavalla eleellä ilman kotinäppäintä. Voit päivittää koronapassin lompakkoosi lataamalla uuden koronatodistuksen Kanta-palveluista ja lisätä sen lompakkoosi yllä kuvatulla tavalla.

Lisätietoa koronapassin hankkimisesta ja sen lisäämisestä älypuhelimen lompakkoon:
https://tietostartti.fi/sovellukset/hanki-koronapassi-puhelimeen/  linkki avautuu uuteen ikkunaan

Artikkeli päättyy