Mozilla Thunderbird sähköpostiohjelman käyttö ruudunlukuohjelmilla

(Päivitetty: )

Sisällys

Jos Mozilla Thunderbird tai Sähköposti -kuvake löytyy työpöydältäsi, voit ensin siirtää kohdistimen työpöydälle Windows+m sekä etsiä kuvaketta etukirjaimella ja avata ohjelman Enterillä. Toinen vaihtoehto on avata ohjelma pikanäppäimellä, mikäli se on asetettu. Pikanäppäin voisi olla vaikkapa Ctrl+Alt+S, jolloin Alt Gr+S tai pikakuvake avaisi sähköpostiohjelman aina siihen kansioon, missä olit, kun suljit ohjelman. Yleensä on viisainta sulkea ohjelma, kun on Saapuneet-kansiossa.

Liiku viestilistalla, jos uusin viesti on alin (päinvastoin, jos ylin):

NäppäinToiminto
Välilyöntiviestilistalle
Nuoli ylösedelliseen viestiin
Nuoli alasseuraavaan viestiin
Page upedellinen näytöllinen viestejä
Page downseuraava näytöllinen viestejä
Homeviestilistan alkuun
Endviestilistan loppuun
Entersiirry lukemaan valittu viesti
Escpalaa luettuasi takaisin viestilistalle

Shift+Sarkain puunäkymään, kansioluetteloon, missä Nuoli alas / ylös valitset muita postikansioita ja Sarkaimella sisään kansion viestilistalle. Paluu Saapuneet-kansioon samaan tapaan, jolloin löydät Saapuneet kansioluettelon alkupäästä, yleensä toisena, kun sähköpostiosoitteesi niminen kansio (matti.mallikas@verkkotunnus.fi) on ylimmäisenä. Jos se on suljettu, avaa Nuolella oikealle, kuten muutkin suljetut kansiot.

Alt+F4 sulkee sähköpostiohjelman.

Viestin lukeminen

Kun valitset jonkin viestin Saapuneet- tai muusta viestikansiosta ja avaat sen Enterillä, NVDA-ruudunlukuohjelma toistaa useita kertoja viestin aihetta ennnen kuin pääseee varsinaiseen sisältöön. Voit ohittaa tuon ja selata viestiä lukien sitä rivi riviltä Nuolella alas tai palata taaksepäin Nuolella ylös. Voit myös käynnistää viestin jatkuvan luvun milloin tahansa viestin sisällä painamalla:

Nvdalla Laskimen + tai Nvda+Nuoli alas
Jawsilla Jaws+Nuoli alas tai Jaws+laskimen 2.
Nvda- tai Jaws-näppäin on Caps lock, Insert tai laskimen nolla.

Luvun voi milloin tahansa keskeyttää ja mykistää puheen painamalla Ctrl.
Nvda-ruudunlukuohjelmalla lukemiseen saa tauon ja se jatkuu painamalla Shift.

Viestin voi poistaa joko suoraan viesti-ikkunassa Deletellä, jolloin palaat viestilistalle, uuden viestin kohdalle tai palatessasi viestilistalle Escillä ja painat sen jälkeen Delete. Viesti siirtyy poistetut kansioon (Roskakori Gmailissa) sekä kohdistin siirtyy seuraavan viestin kohdalle listalla.

Liitetiedoston käsittely

Mikäli sähköpostiviesti sisältää liitteen, ruudunlukuohjelma kertoo siitä jo viestiluettelossa. Avaa liitteen sisältävä viesti ja joko avaa liite suoraan tai tallenna se myöhempää käyttöä varten.

Liitteen avaus:
Alt+V Viestit-valikkoon ja L-kirjaimella Liitteet-valintaan. Enterillä avaat alivalikon ja perään toinen Enter avaa liitetiedoston. Jos haluatkin tallentaa, valitse ennen avaamista Enterillä Nuolella alas Tallenna nimellä ja paina Enter. Nyt avautuu Tallennus-ikkuna, mihin vielä Enter, kun olet tiedostonimen kohdalla. Oletuksena liitetiedostot tallentuvat Tiedostot -kansioon. Jos edellisellä kerralla on tallennettu johonkin muuhun kansioon, Thunderbird muistaa sen ja tallentaa samaan paikkaan. Tallennusikkunassa voit muuttaa kansiota Siirtymällä Shift+Sarkaimella ensin kohdenäkymään ja edelleen puunäkymään, missä voit selata kaikkia tietokoneesi kansioita.

Uuden viestin luominen

Ctrl+n aloittaa aina uuden viestin ja kohdistin on uuden viestin Vastaanottaja-kentässä. Kirjoita kenttään joko vastaanottajan nimen alkua, jos henkilön sähköpostiosoite löytyy osoitteistosta tai koko osoite sellaisenaan. Kun kirjoitat nimeä, joka löytyy yhteystiedoistasi voit muutaman kirjaimen jälkeen painaa Enteriä tai selata Nuolella alas vaihtoehtoja ja hyväksyt haluamasi Enterillä. Enterin jälkeen ruudunlukija sanoo: ” Vastaanottaja ja yksi osoite, valitse se vasemmalla nuolinäppäimellä.”

Mikäli on tarve lisätä useampi vastaanottaja, avaa Kopio-kenttä painamalla Shift+Sarkain kolmasti ja hyväksy Kopio-painike Enterillä. Kirjoita ensimmäisen kopionsaajan nimen alkua ja selaa jälleen Nuolella alas tai hyväksy suoraan Enterillä oikea vaihtoehto, jolloin ruudunluku sanoo: ” Kopio ja yksi osoite, valitse se vasemmalla nuolinäppäimellä.” Kirjoita seuraava kopionsaaja ja Enterin jälkeen kuuletkin ” Kopio ja 2 osoitetta, valitse ne vasemmalla nuolinäppäimellä.” Jatka, kunnes saat kaikki kopionsaajat lisättyä. Samaan tapaan voit lisätä piilokopionsaajia. Piilokopio-painike löytyy kahdella Shift+Sarkaimella Vastaanottaja-kentästä.

Sarkaimella siirryt Aihe-kenttään, mikä on tärkeä ja siihen kannattaa kirjoittaa viestin sisältöä kuvaava otsikko. Sarkaimella siirryt sen jälkeen viestikenttään.

Viestikentässä kirjoitat sen ensimmäiselle riville alkutervehdyksen ja Painat sen jälkeen pari Enteriä, joka tekee yhden tyhjän rivin.

Kun aloitat varsinaisen viestin sisällön kirjoittamisen, hoitaa ohjelma rivityksen automaattisesti. Uuden kappaleen merkiksi voit jättää yhden tyhjän rivin taas parilla Enterillä sekä saman ennen lopputervehdystä.

Kirjoita lopputervehdys ja halutessasi kuuntele koko viesti siirtymällä ensin sen alkuun Ctrl+Home sekä käynnistä jatkuva luku:

Nvdalla Laskimen + tai Nvda+Nuoli alas
Jawsilla Jaws+Nuoli alas tai Jaws+laskimen 2.

Ctrl+Enter lähettää viestin.

Liitetiedoston lisääminen

Jos on tarve lähettää liitetiedosto viestin mukana, toimi näin lähetettävän viestin sisällä:

Ctrl+Shift+A Liitä tiedosto(t) -ikkuna avautuu ja kohdistin on Tiedostonimi-kentässä. Siihen voit suoraan kirjoittaa liitettävän tiedostonimen alkua, jolloin samanalkuisia tiedostonimiä löytyy Nuolella alas selaten ja voit valita haluamasi Enterillä. Shift+Sarkain kolmesti vie puunäkymään, mistä voit valita oikean kansion Nuolella alas ja hyväksyä sen Enterillä. Sarkaimella Kohde-luettelosta tai kolmella Sarkaimella Tiedostonimi -kentästä voit etsiä etukirjaimella ja Nuolella alas haluamaasi tiedostoa. Jos löytyy oikea, Enter liittää tiedoston viestiin ja palaat viestin samaan kohtaan, mistä aloitit liitetiedoston lisäämisen. Oletuksena Thunderbird liittää Tiedostot-kansiosta. Jos olet aiemmin lisännytkin liitetiedoston jostain muualta, Thunderbird muistaa sen.

Ctrl+Enter lähettää viestin. Jos et haluakaan lähettää sitä, paina Ctrl+W ja vastaa Hylkää muutokset vaihtoehdolla tallennusta koskevaan kysymykseen siirtymällä sen kohdalle Nuolella oikealle tai Sarkaimella ja hyväksy Vielä Välilyönnillä tai Enterillä. Kun lähetät viestin tai peruutat sen, palaat kohtaan, mistä aloitit uuden viestin luomisen.

Liitteen voi myös lähettää suoraan resurssienhallinnasta, haluamastasi kansiosta, liitteeksi tarkoitetun tiedoston kohdalta. Etsi ensin haluamasi tiedosto vaikkapa Tiedostot-kansiosta etukirjaimella ja Nuolella alas selaten.

Lähetettävän liitetiedoston kohdalla paina Sovellusnäppäin, oikean Controllin vasemmalta puolelta tai Shift+F10. Valitse H-kirjaimella Lähetä kohteeseen-alivalikko ja sieltä Nuolella alas Sähköpostin vastaanottaja, minkä hyväksyt Enterillä. Nyt Kirjoita-ikkuna (Uusi viesti -ikkuna) avautuu, mutta jää usein muiden taakse, joten se pitää kaivaa esille Alt+Sarkaimella. Pidä siis Alt pohjassa ja selaa Sarkaimella, kunnes kuulet ”Kirjoita”, jolloin päästät Altin ylös ja olet uudessa viesti-ikkunassa, Vastaanottaja-kentässä ja juuri valitsemasi tiedosto on liitettynä viestiisi. Kirjoitat vain vastaanottajan ja aiheenkin Thunderbird nimeää lähetettävän tiedoston mukaisesti, mutta voit halutessasi muokata sitä esim. poistamalla Aihe-kentän alusta Lähetetään:, koska jotkut sähköpostioperaattorit määrittelevät ääkköselliset aiherivit roskapostiksi. Lopuksi kirjoitat varsinaisen tekstin viestillesi sekä lähetät sen Ctrl+Enter.

Viestiin vastaaminen Ctrl ja R

Ctrl+R vastaa lähettäjälle ja Ctrl+Shift+R vastaa kaikille viestin osoitekenttien henkilöille sekä Ctrl+Shift+L vastaa postituslistalle. Postituslistalle vastaamista kannattaa käyttää kaikissa @nakovammaiset.fi postituskanavien viesteissä, jolloin vastauksesi menee ainoastaan listalle eikä alkuperäinen lähettäjä saa tuplaviestiä vastauksestasi.

Kun käynnistät vastaustoiminnon jollakin edellä mainituista tavoista, kohdistin siirtyy suoraan viestikenttään, mihin voit kirjoittaa vastauksesi Samoin kuin kirjoittaisit uutta viestiä. Alapuolella on alkuperäisen viestin lähettäjän teksti, jonka voit lopuksi halutessasi maalata (valita) kokonaisuudessaan painamalla:
Ctrl+Shift+End
Delete poistaa maalatun tekstin
Ctrl+Enter lähettää valmiin viestin.

Viestin välittäminen

Voit välittää viestin toiselle henkilölle mistä tahansa viestikansiosta joko suoraan viestiluettelosta tai viestin sisältä, paina Ctrl+L.

Kohdistin on välitettävän viestin Vastaanottaja-kentässä. Kirjoita kenttään joko vastaanottajan nimen alkua, jos henkilön sähköpostiosoite löytyy osoitteistosta tai koko osoite sellaisenaan. Kun kirjoitat nimeä, joka löytyy yhteystiedoistasi voit muutaman kirjaimen jälkeen painaa joko Sarkainta, jos vain yksi vastaanottaja tai Enteriä, jos on tarve lisätäuseampia vastaanottajia. Kohdistin siirtyy parin Sarkaimen jälkeen Aihe-kenttään tai Enterin painallus vie uuteen vastaanottajakenttään. Nyt osoite ilmestyy kokonaisuudessaan Vastaanottaja-kenttään. Jos lisäät useamman vastaanottajan, voit vaihtaa tuon viimeisimmän vastaanottaja-kentän Kopio-kentäksi siirtymällä kolmella Sift+Sarkaimella painikkeeseen Kopioja vaihtaa sen Enterillä Kopio-kentäksi. Nyt vain lisäät haluamasi vastaanottajat kirjoittaen heidän nimiensä alkua ja kun kuulet oikean, paina joko Enter lisätäksesi vielä uuden tai Sarkain, viimeisen lisättävän jälkeen.

Voit vielä tarkistaa, onko oikea(t) henkilö(t) kyseessä selaamalla Shift+Sarkaimella kentät läpi ja palaamalla Sarkaimella takaisin Aihe-kenttään.

Sarkaimella siirryt Aihe-kentästä viesti-kenttään, mihin voit kirjoitella tietoa välitettävästä viestistä. Turhia rivejä voit poistella maalaamalla ne ensin Shift+Nuoli alas ja poistaa sitten Deletellä.
Lähetä viesti: Ctrl+Enter.

Viestin uudelleen lähetys

Joskus tulee vastaan tilanne, että haluat lähettää uudelleen jo aiemmin luomasi viestin joko samalle tai uudelle / uusille ihmisille. Voit lähettää uudelleen viestin Lähetetyt-kansiosta, jonne siirryt:
Shift+Sarkain siirryt puunäkymään eli kansioluetteloon.

Nuolella alas etsit Lähetetyt-kansion.

Sarkaimella Lähetetyt-kansion viestilistalle.

Nuolilla ylös / alas etsit haluamasi viestin tai siihen voisi myös käyttää Etsi viesteistä -toimintoa Ctrl+Shift+F.

Kun haluttu viesti löytyy, avaa se ja paina: Sovellusnäppäin tai Shift+F10.

Nuolella alas valitse valikolta Muokkaa uutena viestinä ja paina Enter.

Nyt viestisi avautuu uudelleen ja olet viestikentässä. Shift+Sarkaimella pääset ensin Aihe-kenttään ja siitä toisella Shift+Sarkaimella käsittelemään vastaanottajia (joko kopio- tai vain Vastaanottaja-kentissä riippuen, miten olet alkuperäisen lähettänyt). Kentän kohdalla vastaanottaja on valittuna, joten poista se tarvittaessa Backspacella eli askelpalauttimella tai Deletellä. Voit myös suoraan kirjoittaa uuden nimen tilalle.

Kun saat vastaanottajat kuntoon Siirry Sarkaimella Aiheriville ja muokkaa tarvittaessa tai siirry suoraan toisella Sarkaimella viestikenttään ja muokkaa sitäkin halutessasi. Kun homma on valmis lähetä viesti uudelleen: Ctrl+Enter.

Viestin etsiminen

Voit etsiä viestiä viestikansiosta, missä olet ja sen alikansioista Aiheen, Lähettäjän, Viestin rungon eli sisällön perusteella sekä päiväyksen, tärkeysasteen, tilan ja vastaanottajankin mukaan. Käynnistä viestin etsintä:
Ctrl+Shift+F.

Etsi viesteistä-ikkuna avautuu ja Sarkaimella voit siirtyä valintavaihtoehtojen ja kenttien välillä. Ensimmäisenä on yhdistelmäruutu Etsi kohteesta: Saapuneet palvelimella matti.mallikas@verkkotunnus.fi eli haku kohdistuu nykyiseen, Saapuneet-kansioon, mistä etsintä käynnistyi. Mikäli käytössäsi on useampi sähköpostitili, yhdistelmäruudusta voi valita Nuolella alas toisen tilin tai paikallisia kansioita. Seuraavana on Etsi-painike, joka tässä vaiheessa vain ohitetaan. Kolmas Sarkain siirtää valintaruutuun Etsi alikansioista, mikä on oletuksena valittu, joten vain Sarkaimella eteenpäin.

Voit ohittaa Tyhjennä-painikkeen ja valintaruudun Suorita haku palvelimella kolmella Sarkaimella. Tarvittaessa voit valita tuon Suorita haku palvelimella -valintaruudun Välilyönnillä, koska se ei ole oletuksena valittu. Seuraava Sarkain siirtää valintapainikkeeseen, missä kaksi vaihtoehtoa: Osumat täyttävät kaikki ehdot tai Osumat täyttävät jotkin ehdoista. Nuolella alas voit vaihtaa vaihtoehtojen välillä.

Kaksi Sarkainta siirtää yhdistelmäruutuun, missä voit valita eri viestitietojen pohjalta hakuperusteen. Ylimmäisenä yhdistelmäruudussa on Haku Aiheen perusteella ja voit vaihtaa hakuperustetta joko suoraan Nuolella alas tai avata yhdistelmäruudun Alt+Nuoli alas. Valitse siis sopiva hakuperuste: Lähettäjä, Viestin runko, Päiväys, Tärkeysaste, Tila, Vastaanottaja, Kopio, Vastaanottaja tai kopio tai Lähettäjä, vastaanottaja ja kopio tai piilokopio-osoite Nuolella alas ja paina Enter, mikäli avasit yhdistelmäruudun. Seuraava Sarkain siirtää yhdistelmäruutuun missä on kuusi hakuehtoa: sisältää, ei sisällä, on, ei ole, alkaa merkeillä ja päättyy merkkeihin. Valitse tarvittaessa haluamasi Nuolella alas.

Lopuksi Sarkaimella tärkeimpään kenttään eli tyhjään kenttään, mihin kirjoitat joko sanan tai sanoja Aiheen tai viestin sisällön perusteella. Mikäli etsit Lähettäjän, vastaanottajan tai kopion perusteella, kirjoita kenttään joko henkilön nimi tai sähköpostiosoite sekä päivämäärä, jos käytätkin päiväystä hakuperusteena. Käynnistä haku suoraan Enterillä tai siirry viidellä Sarkaimella painikkeeseen Etsi ja paina Enter tai Välilyönti. Alt+E toimii myös Etsi-painikkeelle pikanäppäimenä. Etsintä ilmoittaa, että 50 osumaa löytyi. Mikäli rastitettuna olisikin Suorita haku palvelimella, osumia voisi olla huomattavasti enemmän.

Hakukentästä parilla Sarkaimella siirryt taulukkoon, missä hakutulokset ovat viestilistana vanhimmasta uusimpaan niin, että vanhin ylimpänä ja uusin alimpana. Nuolilla alas / ylös selaat viestilistaa ja Enterillä voit avata viestin kuten viestikansioidenkin viestilistalta. Esc lopettaa Etsi-toiminnon ja palaat samaan viestikansioon, mistä käynnistit etsinnän.

Thunderbird-kansion luonti ja kansioon siirto

Ohje Ruoka-kansion luontiin Saapuneet-kansion alikansioksi. Sen voi tietenkin luoda myös [Gmail]-kansion alle. Helpoimmin luot uuden kansion pikavalikon eli sovellusvalikon kautta. Sen saat avattua joko Sovellus-näppäimellä tai Shift+F10.

Luo Ruoka-kansio seuraavasti

1. Shift+Sarkain Saapuneiden viestien listalta kansioluetteloon, Saapuneet kansion kohdalle. Halutessasi voit tässä vaiheessa valita Nuolella alas kansion [Gmail].

2. Sovellus-näppäimellä avaat pikavalikon.

3. Neljä kertaa Nuoli alas tai s-kirjain valitset Uusi kansio…. Jos valitsitkin [Gmail], valintana onkin Uusi alikansio….

4. Enter avaa Uusi kansio -valintaikkunan ja kohdistin on Nimi-kentässä.

5. Kirjoita kenttään kansion nimeksi Ruoka.

6. Enterillä voit suoraan hyväksyä kansion nimen tai Sarkaimella siirtyä ensin Yhdistelmäruutuun Luo alikansiona kansiolle: Saapuneet palvelimella matti.mallikas@verkkotunnus.fi. Yhdistelmäruudussa voi Nuolella alas valita muita luontipaikkoja, mutta ei ole tarpeen, koska olet tehnyt jo valinnan kohdassa 1. Sarkaimella voit vielä valita painikkeen Luo kansio, mutta sekään ei ole tarpeen, koska Enter nimen jälkeen hyväksyy juuri kyseisen painikkeen.

7. Sarkaimella palaat Saapuneet-kansion viestilistalle, mistä voit nyt siirtää tai kopioida viestejä juuri luomaasi Ruoka-kansioon.

Siirrä tai kopioi viestejä kansioon

Voit siirtää tai kopioida joko yhden tai useamman valitun viestin kerrallaan. Peräkkäisiä viestejä voit valita Shift+Nuoli alas. Ctrl pohjassa voit Välilyönnillä valita haluamasi viestin, kun siirryt sen kohdalle Nuolella alas Control-näppäin painettuna. Kun olet tehnyt valinnan toimi seuraavasti.

1. Sovellus-painikkeella avaa sovellusvalikko.

2. Nuolella alas tai s-kirjaimella valitse Siirrä kansioon tai vaihtoehtoisesti Kopioi kansioon (K-kirjain), jos haluatkin säilyttää alkuperäisen viestin Saapuneet-kansiossa.

3. Nuoli oikealle avaa Siirrä kansioon tai Kopioi kansioon -alavalikon, jonka s-kirjain tekee suoraan Siirrä kansioon vaihtoehdolle, koska on valikossa ainoa, joka alkaa s-kirjaimella.

4. Nuolella alas valitset matti.mallikas@verkkotunnus.fi.

5. Nuoli oikealle avaa alivalikon.

6. Nuolella alas tai r-kirjaimella etsit Ruoka-kansion.

7. Enter siirtää tai kopioi viestin tai valitut viestit kansioon Ruoka.

Osoitteisto

Saat viestin lähettäjän osoitteen helposti osoitekirjaan vastaustoiminnolla Ctrl+R. Vastaa kaikille eli Ctrl+Shift+R poimii kaikkien viestin osoitekentissä olleet osoitteet.

Voit myös lisätä viestin lähettäjän osoitteistoon ilman vastaustoimintoa:

  1. Avaa Enterillä saapuneiden viestien listalta se viesti, jonka lähettäjän osoitteen haluat lisätä osoitekirjaasi.
  2. Sarkaimella etsi henkilön nimi ja sähköpostiosoite, jonka perään ruudunlukuohjelma sanoo ”Alivalikko”.
  3. Avaa sovellus- eli tilannekohtainen valikko: Sovellusnäppäin tai Shift+F10 (Vastaa hiiren oikean näppäimen näpäyttämistä). Sovellusnäppäin löytyy oikean Control-näppäimen vasemmalta puolelta.
  4. Valitse valikolta Lisää osoitekirjaan… Nuolella alas ja hyväksy vielä valinta Enterillä, jolloin palaat lisäämäsi lähettäjän viestin kohdalle. Nyt voit siirtyä osoitteistoon Ctrl+Shift+B, missä tulet osoitelistalle ja voit selata osoitteita Nuolella alas tai ylös sekä etukirjaimella löytääksesi sieltä äsken lisäämäsi osoitteen.
    Palaa takaisin viestiin: Alt+F4
    Sulje viesti: Esc
    Sulje sähköpostiohjelma: Alt+F4.

Tekijä: Hannu Suvanto

Artikkeli päättyy