NVDA:n mykistys Windows Luetuksessa

Windows Luetus -mykistin ei ole tuettuna enää NVDA:n versiossa 2019.3.1 eikä sitä uudemmissa versioissa. Tuen puuttuminen aiheuttaa tuplapuheen Windows Luetukseen NVDA:ta käytettäessä. Voit korjata ongelman luomalla NVDA:han winlue-profiilin, jonka asetuksiin vaihdat Ei puhetta -tilan.

Luo uusi profiili

1. Avaa Windows Luetus.

2. Paina NVDA-näppäin + n, joka avaa NVDA-valikon. NVDA-näppäin on Insert, Laskimen nolla tai Caps Lock, mikäli se on asetuksista valittu NVDA-näppäimeksi.

3. Nuolella alas tai r-kirjaimella avaat suoraan Asetusprofiilit-valintaikkunan. Ilman r-kirjainta painat Asetusprofiilit… -valinnassa Enteriä. Jos NVDA sanoo ”Asetusprofiilit Normaali”, et ole vielä luonut Winlue-profiilia. Mikäli NVDA sanoisikin ”winlue (muokataan, käynnistin käytössä), voit sulkea Asetusprofiilit…-valintaikkunan Escillä ja poistat vain puheen käytöstä alla olevan ohjeen Winlue-profiliin Ei puhetta mukaisesti.

4. Mene Sarkaimella Uusi-painikkeeseen, ja paina Välilyönti tai Enter, jolloin avautuu Uusi profiili -valintaikkunan. Nyt NVDA sanoo: ”Uusi profiili” ja pyytää profiilin nimeä. Jätä kenttä tyhjäksi.

5. Siirry Sarkaimella valintapainikkeeseen Käytä tätä profiilia: Ota käyttöön manuaalisesti.

6. Nuolella alas vaihdat valintapainikkeen valinnaksi Nykyisessä sovelluksessa (Winlue).

7. Paina joko Enter tai valitse ensin OK ja sitten Välilyönti tai Enter lisätäksesi uuden profiilin.

Winlue-profiliin ”Ei puhetta” -tila

Jotta NVDA ei puhu Windows Luetuksessa (tuplapuhe), pitää Winlue-profiiliin lisätä asetus Ei puhetta. Tee se seuraavasti NVDA:n asetuksissa:

1. Ctrl + NVDA + s avaa Valitse syntetisaattori -valintaikkunan.

2. Nuolella alas Syntetisaattori-vaihtoehdoissa, viimeiseen vaihtoehtoon Ei puhetta, mihin Enter.

3. Ctrl + NVDA + c tallentaa asetukset.