Windows 10 – edistyneempiä toimintoja ja näppäinkomentoja

(Päivitetty: )

Sisällys

Ohjeessa on kaksi osaa. Ensimmäisessä osassa on lueteltu erilaisia hyödyllisiä toimintoja ja näppäinkomentoja. Ohjeen toiseen osaan on koottu asetuksia, joista voi olla hyötyä ruudunlukuohjelman käyttäjälle.

Toiminnot ja pikanäppäimet, osa 1

Yleisimmät näppäinkomennot ja toimintoja kuten pikakuvakkeen lisääminen, liikkuminen resurssienhallinnassa ja virtuaalityöpöytä.

Yleisiä näppäinkomentoja

lukitse tietokone Win+L

haku Win+S tai Win+Q

avaa Toimintokeskus Win+A

Toimintokeskuksesta löytyvät mm. käyttöjärjestelmän ja eri ohjelmien lähettämät ilmoitukset.

näytä tai piilota työpöytä Win+D

avaa Resurssienhallinta Win+E

avaa Tehtävä-näkymä Win+Sarkain

Tehtävänäkymästä näet kaikki avoinna olevat sovellukset. Liiku sovellusten välillä nuolilla oikealle ja vasemmalle ja avaa sovellus enterillä.

avaa Asetukset Win+I

heijasta ulkoiselle näytölle Win+P (avaa asetusikkunan, josta valitaan käytettävä näyttö)

avaa Tehtäväpalkkiin kiinnitetty sovellus (ensimmäinen vasemmalta on nro 1) Win+numero

Voit kiinnittää sovelluksia tehtäväpalkkiin menemällä sovelluksen kohdalle esim. työpöydällä tai käynnistä-valikossa, avaamalla sovellusnäppäimellä valikon ja valitsemalla sieltä kohdan kiinnitä tehtäväpalkkiin. Irrottaminen tehtäväpalkista tapahtuu samasta valikosta kohdasta irrota tehtäväpalkista.

kiinnitä ikkuna vasemmalle, oikealle, kulmiin tai suurenna/pienennä Win+nuoli

vilkaise työpöytää (päästä irti Win-näppäimestä palataksesi takaisin samaan näkymään) Win+pilkku

ota näyttökuva ja tallenna se automaattisesti Kuvat-kansion Näyttökuvat-alikansioon Win+Printscreen

avaa Tehtävienhallinta Ctrl+Vaihto+Esc

Tehtävienhallinnasta näet käynnissä olevat sovellukset ja muut prosessit ja pystyt mm. lopettamaan niitä. Tehtävienhallinnan kautta lopettamista kannattaa kokeilla silloin, jos sovellus on jumissa eikä sulkeudu muulla tavalla.

Tehtävienhallinnasta voit myös määrittää, mitkä sovellukset käynnistyvät Windowsin mukana.

avaa Työkalut-valikko Win+X

avaa Suorita-ikkuna Win+R

Suorita-ikkunan kautta pystyt mm. käynnistämään tiettyjä sovelluksia nopeasti kirjoittamalla ikkunaan sovelluksen nimen. Tämä ei toimi kaikkien sovellusten kohdalla.

Ikkunoiden kiinnitys, näytön jakaminen osiin:

kiinnitä ikkuna oikealle Win-näppäin + nuoli oikealle
kiinnitä ikkuna vasemmalle Win-näppäin + nuoli vasemmalle
suurenna ikkuna Win-näppäin + nuoli ylös
pienennä ikkuna Win-näppäin + nuoli alas

Jotkin sovellukset eivät aina toimi ruudunlukijan kanssa, jos ikkunaa ei ole suurennettu. Jos ruudunlukija on täysin mykkä jossain sovelluksessa, kannattaakin kokeilla painaa peräkkäin win+nuoli alas ja win + nuoli ylös.

Pikakuvakkeiden lisääminen työpöydälle

Järjestelmäkuvakkeet työpöydälle

Paina Windows-näppäintä ja kirjoita hakukenttään: ”asetukset”.

Siirry sarkaimella järjestelmä -luetteloruutuun ja nuolella oikealle kohde Mukauttaminen ja paina Enter.

Etsi nuolella alas Teemat ja paina Enter.

Etsi sarkaimella Työpöydän kuvakeasetukset ja paina Enter.

Valitse välilyönnillä halutut: Käyttäjän tiedostot, roskakori, Verkko, ohjauspaneeli tai tietokone. Hyväksy ok painikkeella.

Ohjelmien kuvakkeiden luonti työpöydälle

Paina Windows-näppäintä ja kirjoita hakukenttään ohjelman nimen alkuosaa. Selaa oikean ohjelman kohdalle, ja paina sovellusnäppäintä. Selaa Lähetä kohteeseen -kohtaan ja valitse Luo pikakuvake (työpöydälle) ja paina Enter.

Jos tämä ei onnistu kokeile kirjoittaa hakukenttään: cmd ja paina Enter, jolloin komentokehote avautuu. Kirjoita tähän: explorer shell:AppsFolder ja paina Enter.

Avautuneessa ikkunassa ovat kaikki mahdolliset ohjelmat. Siirry sen ohjelmankohdalle, josta haluat tehdä kuvakkeen ja paina sovellusnäppäintä.

Valitse luo pikakuvake. Hyväksy ilmoitus ”Et voi luoda pikakuvaketta tähän, luodaanko se työpöydälle.” painamalla Enter.

Virtuaalityöpöydät

Virtuaalityöpöytäon kuin olisi lisämonitoreja koneessa. Jokaiselle työpöydälle voi asettaa omat ohjelmat, mutta taustakuvat ja näppäinkomennot pysyvät ainakin toistaiseksi samoina. Virtuaalityöpöydät voivat olla hyödyllisiä esim. silloin, jos on paljon ikkunoita auki samaan aikaan, koska virtuaalityöpöytien avulla ne on helppo järjestää pienempiin ryhmiin.

Luo uuden virtuaalityöpöydän Win-näppäin + Ctrl + D

Siirry oikealla olevalle työpöydälle Win-näppäin + Ctrl + nuoli oikealle

Siirry vasemmalla olevalle työpöydälle Win-näppäin + Ctrl + nuoli vasemmalle

Sulje virtuaalityöpöytä Win-näppäin + Ctrl + F4

Näyttää kaikki työpöydät ja avoimet sovellukset Win-näppäin + Sarkain.

Liikkuminen

Siirry yksi taso ylös resurssienhallinnassa Alt + Nuoli ylös

Siirry edelliseen kansioon resurssienhallinnassa Alt + Nuoli vasen

Siirry seuraavaan kansioon resurssienhallinnassa Alt + Nuoli oikea

siirrä ikkuna toiseen monitoriin Win-näppäin + Vaihto + Oikea tai Vasen nuoli

Siirtyy tehtäväpalkissa olevien ohjelmien välillä Win-näppäin + T.

Muuta

Poista tiedosto lopullisesti siirtämättä niitä roskakoriin Shift + Delete

Näytä kohteena olevan tiedoston ominaisuudet Alt + Enter

Avaa helppokäyttöisyysasetukset Win-näppäin + U

Avaa lukijan asetukset win-näppäin + ctrl + N

Avaa uusi tapahtuma numeroa vastaavassa tehtäväpalkin ohjelmassa Win-näppäin + Vaihto + numero

Tekee saman kuin edellinen, mutta Järjestelmänvalvojan oikeuksilla Win-näppäin + Ctrl + Vaihto + numero.

Kuvat, video ja näyttö

Ota kuvakaappaus näytöstä Win-näppäin + Print Screen

Avaa Game DVR nauhoitin (jos näytönohjain tukee sitä) Windows näppäin + G

Aloita näytön nauhoittaminen auki olevasta ikkunasta Win-näppäin + Alt + G

Lopeta nauhoittaminen Windows näppäin + Alt + R.

Hyödyllisiä asetuksia, osa 2

Alla on listattu asetuksia, jotka voivat helpottaa Windows 10:n käyttöä ruudunlukuohjelmilla. Kaikkia asetuksia ei ole välttämätöntä ottaa käyttöön ja myös käyttäjän omat käyttötottumukset vaikuttavat siihen, miten Windows kannattaa säätää.

Suorituskyky ja resurssienhallinta

Paras suorituskyky -asetus

Koska ulkonäkö ei ole ruudunluvun käyttäjän kannalta olennaista, voi suorituskykyasetuksista käydä valitsemassa käyttöön ”Paras suorituskyky” –valinnan. Tällöin Windowsin toiminta nopeutuu, kun erilaisia ulkonäköön liittyviä lisäominaisuuksia poistetaan käytöstä.

Kirjoita Käynnistä-valikon hakukenttään ”suorituskyky” ja valitse ”Säädä Windowsin ulkoasua ja suorituskykyä”. Valitse sieltä valintapainike ”Paras suorituskyky” ja poistu Ok-painikkeen kautta.

Resurssienhallinnan asetukset

Resurssienhallinnan oletusnäkymänä on pikakäyttö, jossa näkyy viimeksi käytettyjä tiedostoja ja kansioita. Joillekin tämä voi olla kätevä näkymä, mutta monet pitävät enemmän perinteisestä Tämä tietokone -näkymästä. Voit muuttaa tämän seuraavasti resurssienhallinnasta.

Valitse ”Tiedosto” -valikosta Asetukset. (Ruudunluku saattaa sanoa myös ”Muuta haku ja kansio asetuksia”).

Yleiset-välilehdellä (avautuu siihen oletuksena) valitse ”Avaa resurssienhallinta” kohdasta ”Tämä tietokone” ”Pikakäytön” sijaan.

Samalla voit siirtyä ”Näytä”-välilehdelle ja poistaa sieltä valinnan kohdasta ”Piilota tunnettujen tiedostotyyppien tarkenteet”. Tämä helpottaa tiedostotyypin tunnistuksessa, kun tarkenne tulee näkyviin.

Kansio ja tiedosto näkymän muuttaminen

Kansio- ja tiedostolistauksen näkymää voi muuttaa ”Näytä”-ribbonin alta. Sieltä kannattaa ottaa pois käytöstä ”Esikatselu” mikäli se on valittuna. Esikatselun päällä olo voi aiheuttaa resurssienhallinnan kaatuilua.

Näkymän ”Kuvakkeet ja tiedot” vaihtoehdossa näkee helposti tiedoston tai kansion muokkausajankohdan ja lisäksi kaikki kohteet ovat siinä allekkain.

Asetuksen voi muuttaa ”Näytä”-ribbonin ”Asettelu”-ryhmän ”Muuta näkymää” -kohdasta. Valitse sen alta ”Kuvakkeet ja tiedot”.

Oletuksena listaus on ryhmitelty siten, että ryhmän otsikko näkyy ja ryhmän voi sulkea näkyvistä. Tämä voi olla hankala asetus, jos ei huomaa puuhaaran sulkeutuneen. Tämän asetuksen saa pois ”Näytä”-ribbonin ”Nykyinen näkymä” -kohdan alta. Valitse sieltä ”Ryhmittelyperuste” ja sen arvoksi ”Ei mitään”.

Lukitusnäytön poistaminen käytöstä

Lukitusnäytön poistaminen käytöstä ei ole välttämättä tarpeen. Jos lukitusnäyttö kuitenkin aiheuttaa ongelmia, voidaan se poistaa seuraavasti: Win+r suorita-ikkuna ja kirjoita gpedit.msc

Avautuvasta ikkunasta asetus löytyy reittiä hallintamallit > ohjauspaneeli > mukauttaminen > älä näytä lukitusnäyttöä. Kun lukitusnäyttö on poistettu käytöstä, tietokone menee käynnistyksen jälkeen suoraan työpöydälle tai kysyy salasanaa, jos sellainen on käytössä.

Nopea käynnistys

Windows 10:ssä on oletuksena käytössä nopea käynnistys. Kun se on käytössä, sammutuksen yhteydessä kaikkia väliaikaisia tietoja ei poisteta, vaan osa säilytetään käynnistyksen nopeuttamiseksi. Tämä voi kuitenkin aiheuttaa ongelmia, jos esim. jossain ohjelmassa on edellisellä käyttökerralla ollut ongelmia ja väliaikaistiedostoja säilytetään. Lisäksi varsinkin uudemmilla koneilla toiminto nopeuttaa käynnistystä usein hyvin vähän.

Toiminnon voi poistaa käytöstä seuraavasti: Kirjoita hakuruutuun virranhallinta ja valitse virranhallinta-asetukset. Valitse sieltä virtapainikkeiden toiminnot > ei käytettävissä olevien asetusten muuttaminen > ota käyttöön nopea käynnistys (suositus) ja poista siitä valinta. Paina lopuksi vielä tallenna muutokset-painiketta.

Asetukset

Monet Windowsin toimintaan liittyvät asetukset löytyvät Asetukset-sovelluksesta. Asetuksiin pääset Käynnistä-valikosta tai Win+i komennolla. Aukeavassa ikkunassa on useita osioita, joihin asetuksia on kerätty. Voit liikkua niiden välillä nuolilla. Voit myös alkaa suoraan kirjoittamaan etsittävän asetuksen nimeä, jolloin muutaman merkin jälkeen saat ehdotuksia, joihin pääset käsiksi, kun painat kerran Sarkainta ja sitten nuolilla. Tässä alla on kohtia, joita kannattaa ainakin käydä katsomassa. Kun valitset tästä näkymästä jonkun asetusjoukon, avautuu uusi ikkuna, jossa on puunäkymään kerätty asetusten ”otsikot”. Kun olet halutun otsikon kohdalla paina Enter. Sen jälkeen pääset Sarkaimella käsiksi kyseisiin asetuksiin. Takaisinpäin pääset ”Koti”-painikkeesta. Tallentaa ei tarvitse, asetukset tulevat voimaan automaattisesti.

Järjestelmäasetukset

Tablettitila-kohdasta kannattaa varmistaa, että kone käynnistyy aina Työpöydälle sekä valita jompikumpi seuraavista vaihtoehdoista: ”Kysy ennen tilan vaihtoa” tai ”Älä kysy äläkä siirry”.

Oletussovellukset kannattaa tarkistaa. Esim. mitä selainta, musiikkisoitinta tai sähköpostiohjelmaa halutaan käyttää.

Tilit-asetukset

”Tietosi” -kohdasta kannattaa valita ”Kirjaudu sen sijaan paikallisena käyttäjänä” mikäli on ottanut käyttöön kirjautumisen Microsoft-tilillä – varsinkin jos käyttää vain yhtä Windows 10 laitetta. Jos käytössä on useampi Windows 10 -kone, voi Microsoft-tilillä kirjautumisesta olla hyötyä esim. asetusten synkronoinnissa koneiden välillä.

Kirjautumisasetukset

Jos käytössä on sormenjälkitunnistin, voi helposti luoda sormenjälkikirjautumisen täällä kohdassa Hello-kirjautuminen.

Tietosuoja-asetukset

Yleiset asetukset

  • Mainontatunnuksen käyttö kannattaa ottaa pois päältä.
  • Kieliluettelon käytön voi myös ottaa pois.
  • Käsinkirjoituksen ja kirjoittamisen mukauttaminen> henkilökohtainen kirjoittamiseen ja käsinkirjoittamiseen käytettävä sanakirja pois käytöstä.

Sijaintiasetukset

Tämän voi ottaa pois käytöstä. Varsinkaan pöytäkoneilla tästä ei todennäköisesti juurikaan ole hyötyä.

Puhe, käsinkirjoitus ja kirjoittaminen -asetukset

Jos löytyy ”Lopeta minuun tutustuminen” -painike, sitä kannattaa napauttaa. Muutoin lähtee paljon tietoa Microsoftille. Jos on jonkin aikaa käyttänyt konetta niin, että tietoja on lähtenyt Microsoftille, niitä voi ehkä poistaa ”Siirry Bingiin…” linkin kautta.

Kamera yms. asetukset

Kamera, mikrofoni, ilmoitukset, tilitiedot, yhteystiedot, kalenteri, puheluhistoria, sähköposti, viestit, radiot ja muut laitteet -kohdista voit valita mitkä sovellukset voivat näitä tietoja käyttää. Jos arvelet, että et jotain näistä käytä, voi täältä estää käytön kokonaan poistamalla valinta ”Salli”-kohdasta. Puheluhistoria ja Viestit ovat ainakin sellaisia, joiden käytön voi estää kokonaan. Myöskään Tilitietojen käytön estämisestä ei pitäisi olla haittaa.

Diagnostiikka- ja palauteasetukset

Valitse ”Palautteen tiheys” -kohdassa ”Ei koskaan” ja ”Lähetä laitteen tiedot” -kohtaan ”Perustaso”.

Taustasovellukset

Poista valinta kaikista, joita et arvele tarvitsevasi.

Mukauttaminen-asetukset

Lukitusnäyttö-kohdasta voi valita, mitkä sovellukset voivat näyttää tilatietoja lukitusnäytöllä. Täältä voi ottaa halutessaan kaikkiin valinnan ”Ei mitään”.

Päivittäminen ja suojaus -asetukset

Vertaisverkkojen käyttö kannattaa ottaa pois päältä. Se löytyy ”Toimituksen optimointi” -osion alta. Poista valinta kohdasta ”Salli lataukset muista tietokoneista”.

Artikkeli päättyy